Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

If you are having problems with QCAD, post here. Please report bugs through our Bug Tracker instead.

Always attach your original DXF or DWG file and mentions your QCAD version and the platform you are on.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post Reply
jssham
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 05, 2020 2:55 am

Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by jssham » Sun Jan 05, 2020 3:13 am

Hi,

I open my DWG drawing in AUTOCAD, the font was ok.

But when I tried to use QCAD, the font was something wrong.

P/S: I'm using QCAD in ubuntu 19.04.
Attachments
Screenshot from 2020-01-05 10-03-25.png
Font Size Mising
Screenshot from 2020-01-05 10-03-25.png (7.25 KiB) Viewed 1068 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3165
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by Husky » Sun Jan 05, 2020 5:11 am

jssham wrote:
Sun Jan 05, 2020 3:13 am
But when I tried to use QCAD, the font was something wrong.
Please be more precisely with the issue description. If possible attach the dwg in question.

Basic question: Have both programs access to the same set of fonts?
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

jssham
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 05, 2020 2:55 am

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by jssham » Sun Jan 05, 2020 4:17 pm

Husky wrote:
Sun Jan 05, 2020 5:11 am
jssham wrote:
Sun Jan 05, 2020 3:13 am
But when I tried to use QCAD, the font was something wrong.
Please be more precisely with the issue description. If possible attach the dwg in question.

Basic question: Have both programs access to the same set of fonts?
Yes, both programs were access to the same set of fonts

jssham
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 05, 2020 2:55 am

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by jssham » Mon Jan 06, 2020 3:00 am

Hi,

I had attached the sample DWG.
Attachments
TEST.dwg
(27.16 KiB) Downloaded 70 times

Panchdara
Senior Member
Posts: 123
Joined: Wed Nov 25, 2015 4:15 pm

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by Panchdara » Mon Jan 06, 2020 11:25 am

jssham - question:

exactly what?? do you expect to see? Can you show what the "correct" text/font looks like and what the "incorrect" text/font looks like?

Cheers
QCAD 3.24.3 / Windows 10 x86_64

jssham
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 05, 2020 2:55 am

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by jssham » Mon Jan 06, 2020 11:35 am

This is what I expected.
Attachments
123.PNG
From AUTOCAD
123.PNG (4.75 KiB) Viewed 987 times
Screenshot from 2020-01-06 18-33-30.png
From QCAD
Screenshot from 2020-01-06 18-33-30.png (19.84 KiB) Viewed 987 times

Panchdara
Senior Member
Posts: 123
Joined: Wed Nov 25, 2015 4:15 pm

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by Panchdara » Mon Jan 06, 2020 11:48 am

Thanks jssham. Makes a lot more sense. Can you save the original (Autocad version) in DXF format? Looks sorta like an import issue? I'm sure Andrew will figure out - I was just trying to see where the differences were. I guess ACad might save DWG files using their proprietary format(s) and even then their formats might differ from version to version.

Best

(Edit: or try again without any alignment settings on the text??? ) Best
QCAD 3.24.3 / Windows 10 x86_64

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6921
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Different Font Size Between AUTOCAD and QCAD

Post by andrew » Mon Jan 06, 2020 2:04 pm

Autocad uses various text formatting codes, some of which are not supported in QCAD.

"\pxsm1.5,qc;" is such a code. I haven't seen this before with the ",qc" part. I've added this to be ignored in future versions to avoid displaying the code itself. There are currently no plans to add support for individual text line spacing through these codes.

Post Reply

Return to “QCAD Troubleshooting and Problems”