Viewport in normal Block

Please use this forum to post feedback and suggestions related to QCAD.

Moderator: andrew

Post Reply
User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3089
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Viewport in normal Block

Post by Husky » Wed Nov 15, 2017 10:09 pm

Hi, maybe something to think about it ....

In the current QCAD Pro Version I'm unable to create a Viewport inside a normal Block. I imagine that is counterproductive for certain cases - here one example.

I have e.g. a simple gearbox - proper designed with Blocks for gears and housing. If the manufacturing involves two different company's then I have to provide a drawing for the gear to manufacturer "A" and a second drawing for the housing to manufacturer "B".
My drawing shows in Model space the assembling - consisting out of my blocks.
Husky-2017.11.15-01.png
Husky-2017.11.15-01.png (28.91 KiB) Viewed 3536 times
If I could use a Viewport in a normal Block then it would be easy to prepare the print for Manufacture "A" and "B".
But I can't what means I have to insert again the gears and the housing in my Model Space to separate them. Only now I'm able to use the Viewport function.

Would it be possible to integrate the Viewport functionality also in a normal Block Space?
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

TSG
Premier Member
Posts: 267
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Re: Viewport in normal Block

Post by TSG » Thu Nov 16, 2017 8:59 am

Hi Husky,

the new QCAD concept with model_space and paper_space needs a fundamental new concept of thinking.
I know it sounds obviously but you really have to do it.

Modell_space is "only" a pool with many entities. You don't have to consider layout aspects here anymore.
In your case it means: place your blocks anywhere in the model_space and create a separate paper_space for manufacturer A and another for manufacturer B.

just my 2 cents

Thomas

User avatar
Clive
Moderator / Drawing Help
Posts: 1329
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: Viewport in normal Block

Post by Clive » Thu Nov 16, 2017 9:53 am

I know Husky understands the concept of Model space and Layout/paper Space very well.

But as Thomas points out:

Create 2 layouts, one for 'manufacturer A' and a layout for 'manufacturer B'.

In layout A'' create the viewport you need (VT) by only using the layers and entities that you need, then in layout 'B' do the same.

The idea of being able to create a viewport block within a block may end up being messy to me.

Just my 2 cents too :)
For the best support please state your operating system, QCAD version and add any supporting DXF/DWG files, screenshots etc...

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3089
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Viewport in normal Block

Post by Husky » Wed Nov 22, 2017 4:06 am

Hi Guys - thanks for your input! :D

Yes, I think I understood the concept of using a Viewport. That is not the problem.

The problem for me is to accept that I have to do it twice. Maybe an old shool thinking but one of the reason why we use computer is that we never have to create something twice on a computer - we just use a "ready to go" content again and again. Yes, agree .... only in a perfect world but we should keep this idea in mind ... or not? :wink:
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

Post Reply

Return to “QCAD Suggestions and Feedback”