This gcode causes my controller to go off into the weeds

Discussions around the CAM Add-On of QCAD.

Moderator: andrew

Post Reply
chuckt
Junior Member
Posts: 14
Joined: Thu Sep 05, 2019 11:41 pm
Location: Poteau, Oklahoma

This gcode causes my controller to go off into the weeds

Post by chuckt » Fri Nov 15, 2019 9:30 pm

I have attached a file that causes my controller to go off into the weeds on line number 158. It travels on the X axis out to around 65mm, which is far off of the work and then travel back past -150mm, which crashes the tool.

Now, it looks to me like that should not happen with that line, which is "G2 X19.933 Y-3.2281 I65.4309 J69.1538". I think that my controller is choking on the file, but before I go and make a stink with the vendor, I wanted to check with you guys. This line is setting the radius of an arc, and should not travel the head out to X=65.4. Is that how you read it?

For what it's worth, the controller is a cheap RMHV3.1 like the one in this link: https://www.amazon.com/gp/product/B075HBB8VJ
It has been reliable so far. Your thoughts are appreciated.

Thanks.
Attachments
Logo-right-15mm.dxf
(333.59 KiB) Downloaded 5 times
Logo-right-15mm.nc
(14.27 KiB) Downloaded 8 times
All the best!
Chuck Tilbury
http:/whistlemaker.com

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6422
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: This gcode causes my controller to go off into the weeds

Post by andrew » Fri Nov 15, 2019 10:17 pm

I'd replace the offending arc with a straight line (it's an arc with a length of about 3mm and a radius of 95mm):
Screenshot 2019-11-15 at 22.13.39.png
Screenshot 2019-11-15 at 22.13.39.png (178.38 KiB) Viewed 208 times
Small arcs with large radii often cause that kind of problem, although I'm surprised that it already starts at that ratio. Usually that's the case with radii in the area of 10'000+.

chuckt
Junior Member
Posts: 14
Joined: Thu Sep 05, 2019 11:41 pm
Location: Poteau, Oklahoma

Re: This gcode causes my controller to go off into the weeds

Post by chuckt » Fri Nov 15, 2019 11:33 pm

Thanks for that. I tried it on a MASSO controller and everything works just fine there, so it's certainly the controller. That's what you get with the el'cheapo Chinese junk. I am replacing the controller with one of these: https://buildbotics.com/product/113/bui ... controller

At lease I will be able to get support. I am tossing the old one in the trash.

Thanks,
Chuck
All the best!
Chuck Tilbury
http:/whistlemaker.com

Post Reply

Return to “QCAD/CAM”