Z Axis Feed Rate

Discussions around the CAM Add-On of QCAD.

Moderator: andrew

Post Reply
mooseuk
Newbie Member
Posts: 3
Joined: Thu Aug 30, 2018 7:46 pm

Z Axis Feed Rate

Post by mooseuk » Sat Sep 08, 2018 11:55 pm

Hi all,

Where do you set the feed rate for the Z Axis ?
My generated G code shows it as zero and I have to edit it to show a feed rate.

Ta

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6482
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Z Axis Feed Rate

Post by andrew » Mon Sep 10, 2018 9:02 am

The Z feedrate is labeled as "plunge rate".

The default plunge rate for a tool can be defined in the dialog when adding a tool:
Screen Shot 2018-09-10 at 08.59.15.png
Screen Shot 2018-09-10 at 08.59.15.png (50.33 KiB) Viewed 3022 times
When creating a profile toolpath, the plunge rate can be adjusted for that particular profile if desired:
Screen Shot 2018-09-10 at 08.59.26.png
Screen Shot 2018-09-10 at 08.59.26.png (122.82 KiB) Viewed 3022 times

mooseuk
Newbie Member
Posts: 3
Joined: Thu Aug 30, 2018 7:46 pm

Re: Z Axis Feed Rate

Post by mooseuk » Mon Sep 10, 2018 9:12 am

Thanks Andrew, I am new to this and thought those fields were for setting the feed increment !
Really must read the manual before diving in.

All sorted now

Post Reply

Return to “QCAD/CAM”