Can circles round points be removed

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Sun Mar 03, 2019 4:47 pm

Windows 10, QCAD Professional 3.21.3.0 (3.21.3)
I am CAD drawing plywood pieces that need to be wire stitched together before gluing in order to build sea kayaks. I am marking the stitch holes with Draw>Point . Each point appears on the screen with a circle around it. There are many holes, and the circles around them obliterate the rest of the drawing at low zoom. The company doing the CNC cutting has asked what to do about the circles. As the property editor shows "POINT (1)", can I assume that the circle will be ignored by the machine? Is there a way to remove the outer circles, and just leave dots? Many thanks.
Nick
Attachments
qcad forum screenshot.jpg
qcad forum screenshot.jpg (142.75 KiB) Viewed 792 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2443
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Can circles round points be removed

Post by Husky » Sun Mar 03, 2019 7:20 pm

Please check the settings for "Point Display". It looks like you set it to Mode 32 instead of Mode 0.

Husky-2019.03.03-01.png
Husky-2019.03.03-01.png (97.21 KiB) Viewed 788 times
Work smart, not hard: QCad Pro

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Mon Mar 04, 2019 11:08 am

Husky, many thanks for the swift reply, which explains exactly the issue. The green points were added to my drawing by a friend in the USA, and then sent back to me for discussion. (He likes copper wire stitching, whereas I like super-glue). I tried to understand the issue via
Help> Reference Manual> Search "point" but this only stated "Points are visually represented by a small cross." I then read the QCAD book en3 which I had purchased, but this contained no further information. I also looked at the toolbar at the left of the screen and looked at "Point Tools". This just gave options for multiple points. If one sentence was added in each of these three places, it might help others, and would have saved me several hours of work. I suggest that sentence could simply be "Further options can be found at edit>drawing preferences>point display".
Many thanks for all your work. QCAD is superb.
Nick

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Can points be replaced by holes?

Post by crowhurst » Thu Mar 14, 2019 4:59 pm

Windows 10, QCAD pro 3.22.0
The CNC shop now states that each point must be replaced by a 1.5 mm diameter hole, as a point is not a vector, and hence will not be recognised as a position for a drill bit. This dxf file has been successfully used in the USA to drill holes for several years. (I am in the U.K) However, is there a way to replace over 100 points with holes? I have selected all the points and used Misc > Store positions but am I now restricted to the few options in Misc > Draw?
I have tried without success to use the standard Draw command options at that point in the Misc > Draw option.
Many thanks.
Nick.

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6083
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Can circles round points be removed

Post by andrew » Thu Mar 14, 2019 5:12 pm

Yes, storing positions should work in this case:
- Select all points (e.g. using View > Selection Filter)
- Misc > Information > Store Positions
- Draw > Circle > Center, Radius
- Change radius in options toolbar to desired radius
- Misc > Information > Use Positions

See also:
https://qcad.org/en/tutorial-reusing-drawing-positions

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Thu Mar 14, 2019 6:49 pm

I'm grateful for the rapid response. That is the procedure I have been trying all afternoon with every combination I can imagine, and I have used the tutorial from the beginning, without success. I've attached a small section of the drawing, showing 15 points:
test for point to circle.dxf
(122.78 KiB) Downloaded 36 times
Nick.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2443
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Can circles round points be removed

Post by Husky » Thu Mar 14, 2019 7:15 pm

Make sure that your active layer is "Holes_Wire" and it will work with Andrew's description like a charm.
Work smart, not hard: QCad Pro

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Thu Mar 14, 2019 7:52 pm

My attachment shows that as the active layer, unless I misunderstand the point. The layer list is on the right in the attachment.
Nick.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2443
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Can circles round points be removed

Post by Husky » Thu Mar 14, 2019 8:05 pm

This is all what you need right now:
andrew wrote:
Thu Mar 14, 2019 5:12 pm
- Select all points (e.g. using View > Selection Filter)
- Misc > Information > Store Positions
- Draw > Circle > Center, Radius
- Change radius in options toolbar to desired radius
- Misc > Information > Use Positions
After that terminate the tools with ESC. That isn't working for you?
Work smart, not hard: QCad Pro

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Thu Mar 14, 2019 9:18 pm

That's what I think I've been doing.
Nick.

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Thu Mar 14, 2019 10:45 pm

I've just tried with 4 points in a square in a new file. I cannot get the points to change to circles.
Nick

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2443
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Can circles round points be removed

Post by Husky » Thu Mar 14, 2019 10:59 pm

Ok, I'll produce a short video this evening.
Work smart, not hard: QCad Pro

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2443
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Can circles round points be removed

Post by Husky » Fri Mar 15, 2019 12:23 am

Work smart, not hard: QCad Pro

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Fri Mar 15, 2019 9:20 am

Husky, that is excellent, and I'm most grateful for your efforts. The five stage instructions lack a line 2, which could be select "replace the current selection"in the box below .The Help facility and the Manual en3 do not mention this step in relation to "selection filter". On my screen the relevant boxes are in a separate delineated box, 200 mm below the bottom of the selection filter, with no apparent connection. I have attached a screenshot. Many thanks for your skilled and enthusiastic assistance.
Nick.
screen shot selection filter.jpg
screen shot selection filter.jpg (134.07 KiB) Viewed 610 times

crowhurst
Active Member
Posts: 35
Joined: Fri Nov 11, 2016 4:56 pm

Re: Can circles round points be removed

Post by crowhurst » Fri Mar 15, 2019 10:34 am

That procedure works perfectly when I work from a new file. When I try the same with the actual file I need to modify, I get the dreaded message "Transaction failed. Please check for block recursions and locked or invisible layers or blocks."
I've read the 18 hits from searching the forum for this error message, deleted all the blocks bar the parent one, and tried making the layers locked/unlocked and visible/invisible in various combinations, without success. I've attached the file
error message qcad.dxf
(1015.56 KiB) Downloaded 32 times
Nick.

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”