QCAD Bugtracker

QCAD - 2D CAD System.

Click here for a documentation of the DokuWiki formatting syntax that can be used in reports

Please search for existing tasks (also closed ones) before opening a new task.

Please make sure that you are using the latest Version of QCAD before posting a bug (menu Help > Check for Updates)

IDCategoryTask Type  ascSeveritySummaryStatusProgress
2088QCAD (main)Bug ReportVery Low column headers of the "General: tool settings " resize...Assigned
0%
Task Description

Open QCAD and the application preferences. In the section “General: tool settings " you can resize the columns: Menu, Shortcuts etc.
The problem is that it is not intuitive. The first divider is not selectable and the second moves the first, only backwards.

2174QCAD (main)Bug ReportLow[SOLVED] Numerous shortcomings when exploding Polylines...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Windows 7, Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Issues most likely unrelated to OS and installations before 3.25.
Related post:
https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?&t=7982

Flaws documented in full in attached dxf.
The dxf has meaningful Layer States.

4 Columns:
- Prior Art
- The test cases
- Actual results
- Results with proposed fix

Tried as many things as I can come up with.
Orange: Flaws
Red: Errors
Green: Good results (or as good as I can get them)

Solution(s) given in attached script explode.js
(I am just a simple guy and wouldn’t know how to file a pull request on GitHub ......)

In section: “explode polyline into line and arc segments”
group: “if (RPolyline.hasProxy() && polyline.hasWidths()) {....}”
All additions, updates & typos are marked with “CVH”, one can textual search for it.
Over-documented for sure.
Any Eaction is to debug in Windows and is obsolete.

Included PreferencesPage.ui is updated for the all Splines from Text fix
Still in consideration: Forcing cubic splines from text to degree 2 ...
... I am rather convinced ...

CVH

1913QCAD/CAMBug ReportLow3D Simulation Behaves oddAssigned
0%
Task Description

Hallo Andrew,

testing the drill toolpath I used single point markers.

In 3D simulation the tool drills the toolpath AND uses the drill as a mill.

Cam Export and generated G-code is not effected.

754QCAD (main)Bug ReportLowAdding or removing additional viewports - gives unwante...Assigned
0%
Task Description

Windows 7-64
3.0.7
When adding or removing additional viewports,an extra unnecessary window of the viewport is created.

735QCAD (main)Bug ReportLowAngle dimensioningAssigned
0%
Task Description

See http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=11&t=2274&view=unread#unread

794QCAD (main)Bug ReportLowApplying Solid grid lines - not workingAssigned
50%
Task Description

Windows
3.0.8
Application preferences > Graphics View > Appearance - Solid grid lines doesn’t change anything?

1214QCAD (main)Bug ReportLowArray of blocks -> Clipboard -> "flip pasted entities" ...Assigned
0%
1 Task Description

Case:

Select a block array,
put it with “Copy with reference” or “Cut with reference” into the clipboard,
choose a reference point which isn’t in the center of the array,
use the paste tool / with option “flip pasted entities”

If I flip only in horizontal or vertical direction the preview box will double in size and I can’t place the entities precisely regarding to the reference point.
If I try to flip in both directions at the same time - you can’t see this effect.

879QCAD (main)Bug ReportLowAutosave function not working if file is opened directl...Assigned
0%
Task Description

If a file is opened by clicking on it in an open ZIP archive, autosave will not work.

Linux Mint -64

Autosave function not working, error warning given instead!

1847QCAD/CAMBug ReportLowBUG MEMORYAssigned
0%
Task Description

Hi Andrew,

Still working on creating HPGL.PLT toolpaths for the HP7580 pen plotter. QCAD has some trouble creating toolpaths. Too often it shuts itself down, or the PC gets stalled.

Recreating the same error however is possible

1971QCAD/CAMBug ReportLowCAD/CAM 3D SimulatorAssigned
0%
Task Description

Hallo Andrew,

Found a bug in the 3D Simulator execution

2041QCAD (main)Bug ReportLowcircletangent2 doesn't solve correctly if the defining ...Assigned
0%
Task Description

In my example I can’t draw a circle with circletangent2 if the defining point is on one of the defining tangents. The tangency is lost when I try to do this.

I attached 4 screenshots: TheExample.png, TryingPoint1.png, TryingPoint2.png and The_Point_Isn’t_On_The_Tangents.png.

2167QCAD/CAMBug ReportLowComma format decimal separator fails ZSafety CAM config...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD/CAM
Trial package Win installer 32 bit
Version: 3.25.2.0 (3.25.2)
Internet: QCAD.org
Build Date: Sep 4 2020
Revision: 4a61501
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Local decimal separator is ‘,’ (comma)
In CAM configuration .. Z Levels .. Safety level

Using nn,nnn the output is Nxx G0 Znn
Using nn.nnn the output is Nxx G0 Znn.nnn

Drop down boxes are all in dot format.
Didn’t try anything else yet ;-)

Regards,
CVH

2157QCAD (main)Bug ReportLowControlpoint Spline exploded to polyline may induce NaN...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Documented in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7
In the attached file:
→ Explode the trial cases and locate NaN Widths.
→ These faulty widths are cleared while saving and reverting.
= work around.

Related Post: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=7902#p30902
Related Topic: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=7901
Related Commit: https://github.com/qcad/qcad/commit/fcd7929bced7ae328029c1aa2ee2aff2745709c6

Arctic_Eddie reports failing CAM offset at exactly these points !!!
Reported is a faulty arc with radius of over 360,000mm.
- I can not reproduce this under QCAD working further on the Polys with NaNs.
- However the direct offset of such controlpoint Splines is erroneous.
(see file in post 30902)

Arctic_Eddie reports arc radii of over 10,000mm.
- These don’t seem to be faulty.
- I agree that BiArc fitting should be bound to a lower and certainly to an upper limit.
- That should be huge otherwise faint curvature is represented by many
wobbles or too quick by straight lines.
(All this, keeping in mind that QCAD doesn’t return the optimum fitted BiArc, see: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=4859)

Regards,
CVH

2092QCAD (main)Bug ReportLowcrash when changing shortcut in preferencesAssigned
0%
Task Description

The application crashes when I try to change a shortcut in the preferences. And only after resizing the preferences window.
In the attachement are the cli warnings.
I also tried the 3.24.3.9 snapshot with the same result.

1843QCAD/CAMBug ReportLowCreating ToolPath StallsAssigned
0%
Task Description

Hi Andrew,

Still working with and on CAM HPGL for the HP7580 pen plotter.

I have added a penplotter test drawing, that might be used for testing en callibrating plotter and pens. You may add it to the Examples-directory.

QCAD has a lot of trouble creating toolpaths and exports. Much too often it shuts itself down, or gets stalled. Why? I am not sure.

2099QCAD (main)Bug ReportLowDIM Label, Square Symbol doesn't adopt layer attributesAssigned
0%
Task Description

The square symbol offered as symbol in DIM label is the only symbol which doesn’t adopt the layer color.
If I print a drawing in full color it leads to a black symbol in an otherwise colored dimension.

It is also the only symbol which has a solid filling what is confusing when you work with it in Model_Space ...

756QCAD (main)Bug ReportLowDisplay problem in the Text "Character Map" ...Assigned
0%
1 Task Description

XP/32

Go to:
Text → Special Characters → Others → “Character Map” pops up.
Adjust Zoom to 100% = display problem (not enough space for the single character.

2159QCAD (main)Bug ReportLowDraw > Polyline > Polyline from Selection: may induce N...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Discovered in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7

Draw any open or closed chain of line entities.
Select All.
OC to Polyline.
Step through vertices.

No example file provided because these NaN values are not saved to a file.
More pronounced with lines as with arcs.
Less pronounced when recombining after an explosion.
Some methods clear these to value = void.
Some methods clear these to zero (OR).
Can also occur when adding segments to an existing polyline with OC.

Regards,
CVH

2160QCAD (main)Bug ReportLowDraw > Polyline > Relocate Start Point: fails on polyli...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Origin:
I like to start my CAM paths at low curvature instead starting at high curvature.
Ellipses may explode with the startpoint at the tip. (file Y2)

Documented in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7

File included with 4 LayerStates
- Original Ellipses: Y1
- Exploded to polylines (32 segments): Y2
- Direct after XP, OR performs different on the left top one: Y3
- Faulty solutions by OR: Y4 (= saved state)

The results may differ with the saved explosions.

With the file.
Y1
TA
XP
Relocate startpoint with OR to an existing reference (called ‘End’)

Regards,
CVH

1008QCAD (main)Bug ReportLowDXF (dxflib) compat issuesAssigned
0%
Task Description

Git head as well as 3.4.5 (trial), both with dxflib 3.3.4.0.

Start up QCAD, (with existing or new configuration, doesn’t seem to matter), “Save as” the completely empty drawing, choose “R15 (dxflib)” on Pro (only this one is available on community), save drawing.

Fire up AutoCAD 2000, try to load the empty drawing just saved.

Result:

DXF read error
Error in APPID Table
DXF read error on line 941.
Invalid or incomplete DXF input -- drawing discarded.

Problem not present when a completely empty drawing saved using Teigha in R15 format is opened (ie. it just results in an empty drawing in AutoCAD 2000). Problem is also not present when saving an existing drawing with Pro (trial) with Teigha and opening it in AutoCAD 2000. Problem does present when trying to open a dxflib-saved drawing in AutoCAD 2000.

Empty drawings created with both dxflib 3.3.4.0 in QCAD Pro 3.4.5 trial and Teigha whatever in QCAD Pro trial 3.4.5 are attached. (Community Git 135fd0 is identical to Pro - same dxflib version.)

976dxflibBug ReportLowDXF import errors related to hatches, textsAssigned
0%
Task Description

See:
http://www.qcad.org/rsforum/posting.php?mode=reply&f=30&t=2677

2155QCAD (main)Bug ReportVery LowFaulty rendering Polyline Arcs with Width = 2RAssigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32bit
Version: 3.25.2.4 (3.25.2.4)
Internet: QCAD.org
Build Date: Nov 18 2020
Revision: 40f4475
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Most likely not related to the QCAD version, rather an old sore.

File included
Topic: https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=7889#p30803
Confirmed by ‘cccplex’ Linux ‘Latest Ubuntu’

Polyline arcs with Width = 2R render as circle segments rather than circle sectors.
As Non-reversed arcs these don’t explode.
As reversed arc these explode to a single arc rather than a circle sector contour.

There is also still the faulty rendering with Z not zero
https://qcad.org/bugtracker/index.php?do=details&task_id=1923

Regards,
CVH

1923QCAD (main)Bug ReportVery LowFaulty rendering Polylines with Global/Local Widths and...Assigned
0%
1 Task Description

Win7pro 32bit Qcad 3.23.0

Andrew,
The Arc segments of Polylines with Global or any Local Width render faulty where Global Z or any of the arc’s local Z is not zero.

In the attached drawing setting the Global Z of the inner poly to 5,10,...

The setting of Z to not zero affects the radius of the projected arc and not the bulging of the poly.
It also affects the projected widths of the line inversely, but not by changing the widths properties.

Pritty rare combination! True.
Qcad is 2D native! True.

Flatten will resolve this.

It is not a purely visual rendering fault, the poly will explode as such.

Maybe similar flaw as with uneven scaling blocks with arcs.
https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=8&t=5566#p20703

Regards

1974QCAD (main)Bug ReportVery LowFile > Print Preview: Cannot move paper in new drawingUnconfirmed
0%
Task Description

Yesterday I set up a Windows 64 bit install of QCAD Pro which shows the same bug I have been seeing for a while in the Community linux git repo.

Create a new drawing and then go to “Print preview”. Enable “Move paper postion”, the cursor changes to the hand icon, but the paper position is unable to be moved. Only by saving the drawing, exiting the program, restarting and reopening the drawing, will the “Move paper postion” function correctly.

Affected versions tested:

Windows 64bit installer download, as of yesterday.
Linux 64bit build from git, about 20minutes ago.

For what it’s worth, this bug is not present in this previous git checkout:

Version:
3.21.1.0 (3.21.1)
Internet:
QCAD.org
Build Date:
Jul 2 2018
Revision:

Qt Version:
5.7.0
Architecture:
x86_64
Compiler:
gcc 6.3.1

Thanks for a great product.

2014QCAD (main)Bug ReportLowFocus on Options Toolbar failsAssigned
0%
Task Description

Scenario: e.g. Tools Move/Copy and Rotate switched to “use without dialog.

Launch within a drawing Move/Copy, use the Keyboard keys CTRL + Space to focus on the Option Bar - the field for Numbers is Highlighted and I can change it. Further navigation with keys on the keyboard depends on remembered option (copy yes/no etc what make a navigation possible or not. It looks like the navigation with the Arrow keys is focused on the canvas and sooner or later the courser will jump to the Command Line or Property editor. Same behavior with the Rotation tool.

See also:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&t=6828

1972QCAD (main)Bug ReportLowHatch import fails for boundaries with many very small ...Assigned
0%
Task Description

See also:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=6648

1203dxflibBug ReportLowImages not saved (dxflib)Assigned
0%
Task Description

I am doing a bit of landscaping and using a (big) ortophoto as one of my layers in order to sanity-check on the ground measurements.

The layer contains a point and the image and nothing else.

The image is a 8MB file: “PNG image data, 4200 x 2980, 8-bit/color RGB, non-interlaced” and it is scaled to 210 coordinate units (meter) horizontally in the drawing.

With approx 50% probability the image disappears during Save, as see for instance in this diff of the DXF file:

      @@ -158699,28 +153057,6 @@ AcDbXrecord
        90
       6
         0
      -IMAGEDEF
      -  5
      -A1
      -100
      -AcDbRasterImageDef
      - 90
      -0
      -  1
      -/critter/HTV10/Ortofoto/ortofoto201502f.png
      - 10
      -210.0
      - 20
      -149.0
      - 11
      -1.0
      - 21
      -1.0
      -280
      -1
      -281
      -0
      -  0
       ENDSEC
         0
       EOF

The point in the same layer does not similarly disappear, the bug only seems to affect images.

I have seen this bug from version 3.7.5.0 to git as of yesterday (63e06c778926a803bdfbffdf27b8c24d41511072).

I have not been able to correlate the bug with anything.

Looking closer at the DXF file (attached), there seems to be some residuce of attempts to insert images in protected/invisible layers, so this may be some kind of refcounting issue.

(Any chance of getting FreeBSD into the “Operating System” field ?)

645QCAD (main)Bug ReportLowInch - Layerdata / Linewight still in mm ...Assigned
0%
Task Description

Drawing Unit is in “Inch” but the Layer Data (Line wight) is in “mm” ....

I like it ;-) ... but maybe I’m the only one :-(

1427QCAD (main)Bug ReportLowInfo Tool / Polylinie Area (II)/ Preview brokenAssigned
0%
Task Description

Print “Command Line” and as “Add measurement to drawing” works as expected.

2198QCAD (main)Bug ReportLowInternational characters change when saving and reloadi...Waiting on fix in 3rd party library
0%
Task Description

Text font changes when saving and reloading the file.
Original text before saving:
ľščťžýáíé ôúäň
Text after reopening the file:
¾šèžýáíé ôúäò
See also attachments.

2235QCAD (main)Bug ReportLowInvalid symbol table nameAssigned
0%
Task Description

Hello,

I have got a dwg file from architect, which I can open, but I get “Invalid symbol table name” when I try to save it. I do not know which software was used to create it.
I have tried to change all spaces and national characteds in block and layers names as advised elswhere, but that didn’t help.

Lp
Tomaž

772QCAD (main)Bug ReportLowIsometric grid: toggle buttons not updatedAssigned
0%
Task Description

- Switch isometric grid off
- Switch isometric grid on using drawing preferences
- Tool buttons don’t reflect correct status

980QCAD (main)Bug ReportLowIsometric Projection / blocks / wrong layer are used in...Assigned
0%
Task Description

Isometric Projection used on a selection which contains blocks will mix up the layer affiliations.
No blocks - no problems ;-)

714QCAD (main)Bug ReportLowIsometric view tool bar doesn`t remain ' docked'.Assigned
0%
Task Description

Win 7 - 64
Isometric view tool bar doesn`t remain ' docked’ when re-opening QCAD.

498QCAD (main)Bug ReportLowissue importing from AutocadAssigned
0%
Task Description

There is an issue importing from Autocad:
lines and quotes (both arrows and text) appear too much big (see attachment).
I can fix quotes modifying dimensions in “current drawing preferences”, but lines are still too thick.
Autocad’s dxf are opened with right line thickness but wrong quotes.
Furthermore, Autocad opens Qcad’s dxf files showing wrong quotes.

1691QCAD (main)Bug ReportVery LowIssue with Layouts after "File-Revert"Assigned
0%
Task Description

QCad 3.19.2 Professional, 64bit, Liux Mint

Case:
1. Open some saved drawing with viewport entities on layout block (paper space). Print Preview mode is “On” automatically.
2. After “File-Revert” drawing is reopened on layout block (paper space), but now Print Previw mode is “Off” .

For example can try on “flange.dxf”

893QCAD (main)Bug ReportLowLibrary Browser - Edit Library Item - opens drawings al...Assigned
0%
Task Description

Library Browser - Edit Library Item - opens drawings always with grid.

- If I switch between opened drawings back and forth the grid will disappear ....
- If I switch the grid button between visible (it is already visible!) and invisible the grid is gone ....

Just Cosmetic ... ;-)

1339QCAD (main)Bug ReportLowLibrary Browser unstoppableAssigned
0%
Task Description

Hi,

Even with the Application Preference, Library Browser, NO Update on Start up,
the Libray Browser scans the directory, a proces that can’t be stopped or closed.

584QCAD (main)Bug ReportLowLibrary Items können unbrauchbar gemacht werden durch l...Assigned
0%
Task Description

Nach einigen Überraschungen ....

Es ist möglich Layer in nicht eingefügten oder unsichtbar geschalteten Library Items unbemerkt zu löschen ....

Fallbeispiel 1:
Ich arbeite an einer Zeichnung die u.a. den Layer “Gelbe Linie” benutzt.
Ich füge ein Library Item ein was auch einen Layer “Gelbe Linie” hat.
Ich lösche - aus welchen Gründen auch immer - in der Zeichnung das Library Item weil ich es erst später wieder verwenden will.
In der Blocklist ist es natürlich immer noch verfügbar.
In der Zeichnung lösche ich den Layer “Gelbe Linie” da ich diesen nicht brauche brauche - habe aber natürlich nicht im Kopf welche Layer in meinen Blocks verwendet wurden.
Nach einiger Zeit will ich den Block (den aus der Library) wieder einfügen - dieser ist nun aber unbrauchbar da der Inhalt welcher auf dem Layer “gelbe Linie” war fehlt.
Das Library Item neu aus Library laden um das bereits existierende zu reparieren scheitert da das erste nicht überschrieben werden kann. Ich muss den ersten Block löschen um den neuen benutzen zu können.

Fallbeispiel 2:
Da das selbe (löschen der Layer) auch passieren kann bei unsichtbar geschalteten Blöcken kann es dazu führen das ich zig bereits positionierte Blöcke zerstöre und neu platzieren muss um meine Zeichnung zu reparieren.

Fallbeispiel 3:
Ich sehe in meiner Zeichnung einen Layer “Gelbe Linie”. Weiß nicht was das ist - schalte alle Layer unsichtbar außer “Gelbe Linie”. Klicke auf “Auto Zoom” um zu sehen was den auf “Gelbe Linie” ist. Finde nichts = also leer! Lösche Layer “Gelbe Linie”. Der Layer wurde aber von einem im Moment nicht verwendeten Library Block verwendet. Es gibt keinen Hinweis das ich damit ein Library Item zerstören könnte ....

Lange Rede kurzer Sinn: Wäre es machbar/sinnvoll Layer in Blöcken nur löschen zu können wenn ich mich im Edit Modus der Blöcke befinde?

1462QCAD (main)Bug ReportLowMac Trackpad zoom gesture not working as expectedAssigned
0%
1 Task Description

Hi,

I am using mac version and I have annoying issue with trackpad.
I use qcad primary with my trackpad and under application preferences (Graphics View/Navigation), my setting is as follows.
Mouse wheel / two finger swipe: Scroll (Trackpad...
Enable pan gesture : unticked (found that enabling this often goes into pan mode when I am just moving my pointer around)
Limit zoom and scroll to prevent overflows : ticked (hoping that this would prevent weird zooming issue. I will describe what I am experiencing later this page)
Reverse mouse wheel direction for zoom :unticked
Mouse wheel zoom factor: 1.02

Things work as expected:

  • panning with two finger swipe
  • and the rest

Issue I am experiencing:

Often, when I am zooming in and out with two finger gestures, the view suddenly sets to some weird state and my drawing goes off the ruler.
The mouse point remains where it is.

Workaround:
Reset viewpoint with autozoom and navigate around.

Expected zoom behaviour:
I expect viewpoint to zoom in / out at where my mouse pointer is or at least the centre of current view point.

948QCAD (main)Bug ReportLowmainwindow example segfaultsAssigned
0%
Task Description

As far as I can tell, it never worked.

#0  0x0000000000490527 in QFormInternal::domPropertyToVariant ()
No symbol table info available.
#1  0x000000000042aea9 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::toVariant ()
No symbol table info available.
#2  0x00000000004498a6 in QFormInternal::QFormBuilder::applyProperties ()
No symbol table info available.
#3  0x000000000042475f in QFormInternal::FormBuilderPrivate::applyProperties ()
No symbol table info available.
#4  0x000000000042e83b in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#5  0x00000000004493c0 in QFormInternal::QFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#6  0x000000000042182e in QFormInternal::FormBuilderPrivate::create ()
No symbol table info available.
#7  0x000000000042fa37 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#8  0x00000000004225a2 in QFormInternal::FormBuilderPrivate::create ()
No symbol table info available.
#9  0x0000000815eed3d7 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::load ()
   from /usr/home/ice/w/qcad/qcad/plugins/script/libqtscript_uitools.so.1.0.0
No symbol table info available.
#10 0x0000000815ededad in QUiLoader::load () from /usr/home/ice/w/qcad/qcad/plugins/script/libqtscript_uitools.so.1.0.0
No symbol table info available.
#11 0x0000000815eda326 in qtscript_QUiLoader_prototype_call (context=0x813262240)
    at ../../generated_cpp/com_trolltech_qt_uitools/qtscript_QUiLoader.cpp:282
        _q_arg0 = (QIODevice *) 0x813fe5610
        _q_arg1 = (QWidget *) 0x813ffdcd0
        _q_result = (QWidget *) 0x8006e2c00
        _id = <value optimized out>
        _q_self = (QUiLoader *) 0x813f08d40
#12 0x0000000805fc9f78 in QScript::FunctionWrapper::proxyCall () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#13 0x0000000805ee418f in QTJSC::NativeFuncWrapper::operator() () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#14 0x0000000805eb93ee in QTJSC::Interpreter::privateExecute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#15 0x0000000805ec1ccd in QTJSC::Interpreter::execute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#16 0x0000000805ec1ff9 in QTJSC::Interpreter::execute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#17 0x0000000805fa9743 in QScriptEnginePrivate::evaluateHelper () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#18 0x0000000805faabc6 in QScriptEngine::evaluate () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#19 0x0000000800ac5aae in RScriptHandlerEcma::eval (this=0x811f435e0, script=<value optimized out>, 
    fileName=<value optimized out>) at RScriptHandlerEcma.cpp:855
        err = {d_ptr = {d = 0x7fffffffcf50}}
#20 0x0000000800ac65c5 in RScriptHandlerEcma::doScript (this=0x811f435e0, [email protected], 
    arguments=<value optimized out>) at RScriptHandlerEcma.cpp:851
        fi = {d_ptr = {d = 0x813f94700}}
        globalObject = {d_ptr = {d = 0x813ff1240}}
        contents = {static null = {<No data fields>}, static shared_null = {ref = {_q_value = 3936}, alloc = 0, size = 0, 
    data = 0x809bb387a, clean = 0, simpletext = 0, righttoleft = 0, asciiCache = 0, capacity = 0, reserved = 0, array = {0}}, 
  static shared_empty = {ref = {_q_value = 19}, alloc = 0, size = 0, data = 0x809bb389a, clean = 0, simpletext = 0, 
    righttoleft = 0, asciiCache = 0, capacity = 0, reserved = 0, array = {0}}, d = 0x811c11800, static codecForCStrings = 0x0}
#21 0x0000000000417d13 in MainWindow (this=0x7fffffffd4b0, parent=<value optimized out>) at MainWindow.cpp:99
No locals.
#22 0x0000000000416ad9 in main (argc=1, argv=<value optimized out>) at main.cpp:35
        app = <value optimized out>
        window = {<QMainWindow> = {<QWidget> = {<QObject> = {_vptr$QObject = 0x4992b0, static staticMetaObject = {d = {
            superdata = 0x0, stringdata = 0x809933ae0 "QObject", data = 0x809933b80, extradata = 0x809ba94c0}}, 
        static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x0, 
          static_metacall = 0x80985cd80 <QObject::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}, d_ptr = {
          d = 0x811d28600}, static staticQtMetaObject = {d = {superdata = 0x0, stringdata = 0x80993cc40 "Qt", 
            data = 0x809940560, extradata = 0x0}}}, <QPaintDevice> = {_vptr$QPaintDevice = 0x499478, painters = 0}, 
      static staticMetaObject = {d = {superdata = 0x809ba94e0, stringdata = 0x808e66be0 "QWidget", data = 0x808e670c0, 
          extradata = 0x809282360}}, static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x0, 
        static_metacall = 0x8087899a0 <QWidget::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}, 
      data = 0x811d28748}, static staticMetaObject = {d = {superdata = 0x809282380, stringdata = 0x808ec04c0 "QMainWindow", 
        data = 0x808ec0660, extradata = 0x8092abc60}}, static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x8092d1880, 
      static_metacall = 0x808e5aaf0 <QMainWindow::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}}, 
  documentInterface = 0x811d31600}
        ret = <value optimized out>
2169QCAD (main)Bug ReportLowMissing G-Code G00 X0 Y0 when placing hole at x0 y0Assigned
0%
Task Description

When placing a hole at x0 y0 there is no G00 x0 y0 in the exported G-Code.
So the first cut was made at the current position of the tool, not at x0 y0!

2176QCAD (main)Bug ReportVery LowModify > Break out Manual: relevance of order of click ...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Windows 7; Win installer 32 bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Forum Topic: https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=7988
File included.
I have no intention to make 48 separate reports.

CVH

2145QCAD (main)Bug ReportLowModify > Trim Both: closed polyline as either entity br...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional

Version: 3.25.2.4 (3.25.2.4)
Internet: QCAD.org
Build Date: Nov 18 2020
Revision: 40f4475
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Use TM by mistake to trim a line to a closed shape.
Topic: https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=7780
File included in the topic.
Y1 Original
Y2 Faulty use of TM
Y3 After ‘Undo’

Husky only ‘could agree on a not proper working undo
The conditional clause of this sentence is ‘the odd choice’.
Blaming this on incompetence.
Insight is the best way to get better ...
... but the rest is more an odd choice of tools for this kind of task ...

Again, the MISTAKE was by accident, not intended, in a flick of the wrist ...
I didn’t change the trimming method, I simply forgot to ... only once.

The ‘undo’ of my incompetent MISTAKE didn’t returned to how the situation was before I erroneous trimmed with TM.
I was simply undoing my erroneous action.

Documented it in 4 quadrants.
For this, 4 times on purpose, and not as a consistent ‘odd choice’.

Regards,
CVH

2048QCAD (main)Bug ReportVery LowMove / Copy to current layer fails when reference point...Assigned
0%
Task Description

QCAD 3.24.2 / macOS x86_64 10.14.6

Starting with empty doc:
1. Draw any object (e.g. a rectangle) on layer 0.
2. Create new layer (”1”) with color, say yellow.
3. Select new layer
4. Select new object
5. Modify → Move / Copy
6. Click reference point
7. Click target point same as reference point
8. In “Move / Copy Options” dialog, select “Delete Original” and check “Use current layer and attributes.” Click OK.

The moved object stays on the layer it was previously on. Using “Move / Copy” as a quick way to move a selection between layers is not useful even though it appears to be the recommended way in a Google search.

Note: if “Keep Original” is selected instead, the copied object is placed on the current layer and the original object remains on its layer, as expected.

Note: if the target point is different from the reference point, the moved object is placed on the current layer as expected.

There are other workarounds too, cut / paste with “To current layer” checked seems to work, as does chaging the layer in the Properties Editor.

1916QCAD (main)Bug ReportLowMoving an object in an angled viewport with mouse does ...Assigned
0%
Task Description

To reproduce

1. Select a new view-port in model-space
2. Select the appropriate paper-space
3. When the paper space opens change the angle of the viewport to 90 degrees
4. Place view-port in paper space
5. Select the view-port in paper-space by clicking it
6. Try to move the object itself in the view-port (by clicking the “top” dot) to the right by moving the mouse to the right while holding the left mouse-button.

Actual

The object in the viewport moves down vertically NOT to the right

Expected

The object moves to the right

(It seems mouse movement does not compensate for the rotated angle of the viewport)

Workaround

None, except compensate for the angle in your head and moving the mouse the “wrong” way when correcting the placement of objects in the view-port

2194QCAD (main)Bug ReportVery LowMultiple selection of entities with custom properties d...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win7 installer 32 bit
Version: 3.25.2.13 (3.25.2.13)
Internet: QCAD.org
Build Date: Feb 12 2021
Revision: cad2d36
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

In the file provided one would expect *VARIES* in the property editor under custom properties when selecting 2 or more entities.
The key list is reduced to what keys are common to the multiple selection. (Here 3)
The values displayed are inconsistent depending the selection.

Select All » 3 custom properties of line 3
Select the 3 vertical » 3 custom properties of line 2
Select the first vertical and the diagonal » 3 custom properties of line 1
Select all but the first vertical » 3 custom properties of line 3
And so on ...

Regards,
CVH

641QCAD (main)Bug ReportLowNo warning is displayed when lengthen tool is used with...Assigned
0%
Task Description

Command ‘Lengthen LE’ will extend most arcs but not all (2 arcs in the attached drawing do not work)! There is no obvious reason for this from the users point of view.

2068QCAD Community EditionBug ReportVery LowNon-english text in upper/lower index becomes UTF codeAssigned
0%
Task Description

How to reproduce.

1. Create a text field with some non-english words in the upper index. (see attached pic1.png)
2. Save the project and close QCAD.
3. Run QCAD and open same project.
4. Now upper/lower indexed text becomes not human readable UTF codes. (see attached pic2.png)

Tried different fonts - doesn’t help.

Linux ntb-kirill 3.10.0-1062.12.1.el7.x86_64 #1 SMP Tue Feb 4 23:02:59 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
CentOS Linux release 7.7.1908 (Core)

2098QCAD (main)Bug ReportVery LowOffset will pick up hidden blocks while using it in a l...Assigned
0%
1 Task Description

When I’m drawing inside a layout block the offset tool picks up lines from blocks that are hidden.
It is not happening with all the block.

Showing tasks 1 - 50 of 427 Page 1 of 91 - 2 - 3 - 4 - 5 - Last >>

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing